Menu

nutrition FAQs

tilbage

Svar på spørgsmål om bæredygtighed

Hvorfor skiftede I fra kartoner til plastflasker?

Der er mange ting, vi skal tage højde for, når vi overvejer vores emballager – kundernes ønsker, emballagens omkostning, produktets levetid, hvordan emballagen skal påfyldes med smoothies og juice, håndtering under transport m.m. Og selvfølgelig også at vælge den mest bæredygtige emballage.

Det handler altså ikke kun om pap og papir, men også om de større miljømæssige og sociale faktorer. Karton har ganske rigtigt et meget lavt CO2-fodaftryk, men de kræver nyt papir, og nogle gange også nyt plastik for at kunne få et lag ’coating’ på papiret. Derfor har brug af karton også miljømæssig indflydelse. Vores plastflasker kan gøre brug af genbrugsmaterialer, og de er nemme at genbruge, selvom de har et større CO2-fodaftryk.

Det er en svær balance, og vi forsøger hele tiden at ramme plet, så vi sikrer os, at hver enkelt af vores emballager er så bæredygtige som overhovedet muligt.

Vi arbejder tæt sammen med leverandører og specialister, som for eksempel WRAP (Waste and Resources Action Programme), for at sikre os, at vi bruger de mest bæredygtige emballager, og vi opfordrer også fortsat branchen til at udvikle bedre materialer. Hvis vi finder en bedre type emballage, end den vi bruger lige i øjeblikket, og den er god for os, vores kunder og miljøet, så vil vi uden tvivl forsøge os med den.

Hvad har I tænkt jer at gøre for at nedsætte indflydelsen ved at gå over til plast?

Vi arbejder hårdt på at sikre os, at alle vores plastflasker bliver lavet af minimum 35% genbrugsplast. Det er alle vores større flasker allerede.

Udover at vi hele tiden leder efter nye måder at øge mængden af genbrugsmaterialer i vores flasker, forsker vi også i, hvordan vi kan bruge biobaseret plast i vores flasker. Vi håber, at det vil føre til, at vi kommer til at ha’ den mest bæredygtige flaske, man kan lave.

Hvad mener du med ’gør godt’?

Vi lover, at det vi laver altid ’smager godt, gør godt’. Og som du nok forventede, betyder det ganske enkelt, at alt hvad vi laver skal smage godt og gøre noget godt. Først og fremmest for dig selv, fordi vi bruger sunde, naturlige ingredienser, men de skal også være gode for andre mennesker og planeten. Vi giver 10% af vores overskud til velgørenhed hvert år (for det meste til innocents fond) og vi forsøger, at drive forretning på en fornuftig måde, hvor vi tager ansvar for den indflydelse vores virksomhed har på samfund og miljø. Du kan læse mere om, hvad vi helt konkret gør under spørgsmålet: ”Hvad mener I med, at I forsøger at være bæredygtige?”

Hvad mener I med, at I forsøger at være bæredygtige?

Vi påstår ikke, at vi er perfekte, men når vi taler om bæredygtighed handler det om, at vi som virksomhed har et stærkt ønske om at drive en bæredygtig forretning.

Bæredygtighed er grundstenen, når vi skal udvikle nye produkter, som smager godt og gør godt. Ved kun at bruge sunde ingredienser, der er dyrket ud fra kendte og kontrollerede metoder, kan vi sikre en bæredygtigheds-strategi, der tager hensyn til vores planet.

Vores bæredygtigheds-strategi afspejler vores store engagement. innocents værdier forgrener sig ud igennem hele virksomheden og handler næsten alle om bæredygtighed. På alle niveauer i organisationen er vi opmærksomme på bæredygtighed og hver enkelt medarbejder tænker bæredygtighed og ansvarlighed ind i sin hverdag.

Vores program for minimum-standarder til frugtavlere har løbet i næsten et årti og takket være programmet har vi haft mulighed for at måle og veje vores leverandører, så vi er fuldt ud tilfredse med deres niveau for fair, sociale og miljømæssige standarder. Vi foretrækker sommetider certificeret frugt eller alternativt, hvis der er særligt store udfordringer, investerer vi i bæredygtige landbrugsprojekter. På det seneste er vi begyndt at arbejde med ’the Sustainable Agriculture Initiative (SAI) Platform’. Du kan læse mere om vores arbejde her.

Vi har været pionerer i genbrugsplast til vores smoothieflasker siden 2003, og alle vores kartoner er fsc-certificerede. Vores leverandører er også blevet målt op imod bæredygtige nøgletal siden 2008.

Hvad er Rainforest Alliance?

Rainforest Alliance arbejder på at bevare biodiversiteten og sikre bæredygtige samfund ved at ændre landbrugspraksisser, forretningsmåder og kundeadfærd. Det handler ikke kun om små landbrugs rettigheder og velbefindende, men også om at beskytte økosystemer i landbrugene og sikre biodiversiteten. Vi mener, at denne tilgang er den bedste. Et lille lokalt landbrug med motiverede medarbejdere betyder bedre kvalitet af frugt og grønt og mere produktivitet. I sidste ende får vi bedre råvarer, og landbrugene bliver rentable. Godt for alle.

Hvorfor foretrækker I Rainforest Alliance fremfor fairtrade eller økologi?

Begge standarder er virkelig værdifulde. Men vi foretrækker Rainforest Alliance på grund af bredden af udfordringer, de arbejder med, og fordi de passer godt til vores nuværende indkøbsmønstre.

Vi får vores frugt fra hele verden fra tusindevis af forskellige landbrug i mange forskellige størrelser – lige fra store plantager, kooperativer, små familiefarme og endda fra Amazonas regnskove. Det betyder, at det er umuligt at finde et enkelt certifikat eller mærke, som kan dække alle landene, typerne af frugt og grønt og de bæredygtige områder, som vi mener, er vigtige. Så det handler om at finde et certifikat, der passer os bedst.

Der er ingen tvivl om, at Fairtrade er et meget effektivt certifikat, især når det handler om sociale udfordringer, men det bliver ikke brugt bredt nok til den frugt, vi køber, og fra de lande, vi køber fra, og dermed ville det begrænse vores muligheder for købe fleksibelt ind. Vi takler sociale udfordringer igennem vores SAI minimumstandarder.

Når det gælder økologi, vil vi meget gerne minimere brugen af pesticider og andre landbrugsmidler i vores frugt og grønt, og det er blandt andet et af kravene i innocents SAI minimumstandarder til frugtavlere. Standarderne beskytter imod brugen af de såkaldte ’dirty dozen’ pesticider, som er angivet af ’the Pesticide Action Network’. For at sikre os at vores drikke aldrig er farlige at drikke, gennemfører vi uafhængige tests af vores ingredienser på godkendte laboratorier igennem hele høstsæsonen. Hvis vi overhovedet opdager noget i disse tests, er resultaterne altid godt inden for de tilladte grænser kaldet ’the Maximum Residue Limit (MRL)’. Vi tager vores testprocedurer og fremgangsmåder op til revision hvert eneste år og opdaterer dem, hvis det er relevant.

Har I tænkt jer at købe mere certificeret frugt?

Højst sandsynligt, ja, men desværre er det bare ikke realistisk i visse lande og for visse typer frugt. Rainforest Alliance udvikler hele tiden sit certifikat til nye områder, som fx ananas, og vi er opsatte på at fortsætte vores samarbejde med dem. Efterhånden som de udvikler nye standarder for frugt, vil vi vurdere dem i forhold til de landbrug, vi bruger. Uden for frugtens verden certificerer de kaffe, kakao og skove. Find ud af mere her.

I mellemtiden fokuserer vi på vores minimumstandarder (SAI) til at vurdere de landbrug, vi arbejder med. Det kan du læse mere om her.

Bekymrer I jer om, hvor langt jeres frugt og grønt bliver transporteret?

Ja, bestemt. Det er også grunden til, at vi altid transporterer vores frugt over land eller vand, i stedet for igennem luften. Vi får vores frugt fra mange forskellige steder. Vi forsøger at få så meget som muligt fra Europa, men når det gælder tropiske frugter, som for eksempel mango og passionsfrugt, bliver vi nødt til at søge andre steder.

Målet er at finde den bedste frugt og udtænke den bedste måde til at få den ned i vores flasker, så vi sikrer os, at vores drikke er de absolut bedste. Interessant nok fandt vi ud af, da vi undersøgte vores CO2-fodaftryk, at transporten udgør under 1/3 af hele vores CO2-fodaftryk, og for at opnå bedre resultater skulle vi arbejde på at gøre vores emballage og flasker mere bæredygtige. Det betyder selvfølgelig ikke, at vi er holdt op med at forsøge at optimere på transporten af vores frugt og grønt.

Køber I lokal frugt?

Når det gælder frugt, handler det for os om at bruge de bedste ingredienser og sikre, at de er fuldstændigt naturlige. Frugt er selvfølgelig naturligt i sig selv, men ved at købe dem i de dele af verden, som er bedst egnede til at producere lige præcis en særlig type, kan vi reducere de ting, der kræves for at dyrke dem (det kunne være energi eller landbrugsmidler).

I øjeblikket får vi over halvdelen af vores frugt fra Europa, men selvfølgelig kommer vores tropiske frugter, som mango, ananas og banan, fra fjernere egne af verden.

Vi tænker også på de sociale fordele. Ved at indkøbe ingredienser fra knap så udviklede lande sikrer vi, at lokalbefolkninger rundt omkring får en indtægt.

Hvad er jeres syn på bæredygtig emballage?

Vi forsøger at gøre vores emballager så bæredygtige som muligt. Og vi er nået frem til, at den bedste måde at gøre det på, er ved at måle vores CO2-fodaftryk for hver enkelt af vores emballager. Vores værktøjskasse til at reducere vores kulstofudledning ser ud som følger:

Brug mindre: Så lidt som muligt materiale pr. forpakning

Undgå at bruge nye ting: Så meget genbrugsmateriale som muligt.

Luk cirklen: Brug materialer og forpakninger, der er nemme at genbruge.

Mindsk indflydelsen: Skab emballager, der har et lavt CO2-fodaftryk pr. ml. pr. produkt.

Naturligvis skal en emballage også leve op til sit formål, så hvis ovenstående resulterer i et øget spild af produktets indhold (enten igennem skade under transport eller reduktion af produktets levetid) er det ikke godt for bæredygtigheden – i vores tilfælde er den miljømæssige indflydelse af vores emballager mindre end selve produktet.

For at sikre os at vi altid forbedrer tingene, gennemfører og opprioriterer de personer, der er ansvarlige for vores emballage, hvert år forskellige projekter. Alle nye emballager bliver også målt op imod disse kriterier, og vurderingerne har en stor indflydelse på emballagens endelige design.

Sidst, men ikke mindst, arbejder vi også hen imod at bruge plantebaseret plast i vores flasker. Det kan du læse mere om på vores engelske hjemmeside.

Hvordan udvælger I formatet og materialerne til jeres emballage?

Vi vælger den emballage, som passer bedst til vores produkter og vores kunder, og som samtidig fungerer bedst set ud fra et bæredygtigt perspektiv (hvor vi bruger CO2-fodaftrykket, som vores primære metode til at vurdere bæredygtigheden).

Når det gælder vores plastflasker, har det indtil videre betydet, at vi bruger genbrugsplast og forsøger at gøre flaskerne så lette som mulige. Nu undersøger vi også, hvordan vi kan kombinere genbrugsplast med biobaseret plast. Til vores børnesmoothies bruger vi papir, der er certificeret af ’Forest Stewardship Council (FSC). Det betyder, at papiret kommer fra bæredygtige skovbrug.

Hvad er forskellen på genbrugsmaterialer og genanvendelige materialer?

Mange materialer er efterhånden genanvendelige. Det vil sige, at de har potentiale til at blive opsamlet og lavet om til nye ting. For eksempel kan papir bliver lavet om til mere papir. Plast kan laves om til mere plast. Hvis en emballage indeholder genbrugsmaterialer, betyder det, at den i første omgang er lavet af et genanvendeligt materiale. Enten indeholder emballagen altså et materiale, der allerede før har været noget andet, eller også er den udelukkende lavet af et genanvendeligt materiale.

Kommer jeres kartoner fra certificerede, bæredygtige materialer (som FSC)?

Vi kan med stor fornøjelse fortælle, at alle vores kartoner er lavet af 100% Forest Stewardship Council (FSC) certificerede materialer. Certifikatet sikrer, at papiret kommer fra skovbrug med høje miljømæssige standarder, hvor skovarbejderne bliver behandlet ordentligt og virksomheden bag skovbruget investerer i at bevare skoven på lang sigt.

Hvis du vil læse mere om det gode arbejde, som FSC udfører, så besøg www.fsc-uk.org.

Hvorfor bruger I ikke genanvendelige glasflasker?

Nogle af os her hos innocent kan godt huske de gode gamle dage med mælkeflasker. Men selv om den gamle, genanvendelige mælkeflaske lader til at være den perfekte løsning for miljøet, er der faktisk mange ting, man skal overveje. Glasflasker er tunge og fylder mere under transport, især når de er tomme – altså før vi fylder vores drikke på dem. De kan ikke presses sammen og stables. Så at flytte glasflasker rundt, uanset om de er tomme eller fyldte, tager meget plads og kræver meget brændstof, hvilket fører til en masse kulstofudledning. Det kræver også meget energi at rense dem og transportere dem tilbage til de virksomheder, der skal bruge dem. Der skal også meget energi til at lave glasflaskerne i første omgang, ligesom det kræver energi at smelte dem om, når de skal genbruges.

Både vores kartoner og nye plastflasker er meget lettere, de kræver mindre materiale til at indeholde den samme mængde, og det kræver mindre energi at lave dem i første omgang. Så selvom de kun bliver brugt én gang, har det vist sig, at alternativerne til glas faktisk har en bedre miljømæssig indflydelse – med mindre opsamlingen af glas og rensningen af glasset er utroligt effektivt.

Hvorfor har jeres flasker en lidt sjov farve?

Når man bruger genbrugsmaterialer, er det svært at opnå en ensartet farve i plasten. Det skyldes, at plasten tidligere blev brugt til alle mulige andre ting og også var i mange andre farver – så at gøre den fuldstændig gennemsigtig igen er temmelig svært. Vi har arbejdet meget hårdt på at få det rigtige sorteringsudstyr installeret, så vi får den bedste plast, men der er stadig en lille tone i emballagen.

Siden vi introducerede vores flaske af 100% genbrugsplast i 2007, bemærkede vi, at plastens farve var blevet en del værre og at vores smoothies begyndte at have en meget mærkelig farve. Det er grunden til, at vi blev nødt til at reducere niveauet til 35% midlertidigt. Det gode er dog, at vi nu er oppe på 50% genbrugsplast i mange af vores flasker.

Hvad med sundheden og sikkerheden i flaskerne?

Flaskerne er fuldstændigt sikre. Vi følger EU’s direktiver og lovgivning på området. De fastsætter de processer, man må bruge, og de sikkerhedsregler, der skal overholdes, når genbrugsmaterialer bliver brugt i forbindelse med fødevarer. Lovgivningen sikrer, at der ikke sker nogen overførsel af aktive kemikalier igennem plasten i hele produktets levetid. Brugen af genbrugsplast til fødevarer administreres igennem Europa Kommissionens Direktiv 2002/72/EC fra 6. august 2002, selvom nogle lande dog har deres egne regler, for eksempel Frankrig.

Vi har fået PIRA til udføre uafhængige tests for at vurdere, om materialet i vores flasker er i orden, og vi har også søgt juridisk rådgivning fra et advokatfirma, der er eksperter i fødevarelovgivning, for at sikre os, at vores emballager lever op til lovgivningen i alle de lande, hvor vi driver forretning.

Er der nogle problemer med at bruge genbrugsplast?

Mørke skygger er et almindeligt problem med rPET, som ikke er af høj nok kvalitet. Jo højere kvalitet, jo dyrere bliver materialet. Kvaliteten baseres på farven og kvaliteten af det oprindelige plast, der vælges til hvert enkelt parti.

Derfor er misfarvning et problem. Selv med den højeste kvalitet af gennemsigtig PET vil der altid være en gul tone fra plasten. Ved den efterfølgende bearbejdning vil der som regel komme yderligere skygger, for eksempel fra de blå flasker fra vandindustrien. Det kan give nuancer af blå, grå og grøn. Når man tager alt det i betragtning, er vi nået frem til, at 50% rPET fungerer fint til vores små flasker og 25% er bedst til vores juicekarafler.

Hvor mange gange kan PET blive genbrugt?

Plast mister noget af sin kvalitet, når det genanvendes. Det skyldes pletter fra snavs, forurening og det faktum, at den originale molekylære struktur ændres. Undersøgelser har vist, at man kan genbruge PET op til 10 gange til brug i fødevareprodukter, som for eksempel vores flasker, uden at der kræves nye materialer. Derefter kan man enten bruge genbrugsplasten sammen med lidt nyt materiale, eller genbrugsplasten kan blive genbrugt til andre produkter, som for eksempel tøj, havemøbler eller tæpper. WRAP har fortalt os, at ud fra de nuværende og fremtidige genbrugsteknologier, vil et niveau på 35% (rPET) i alle PET-emballager være et yderst positivt og særdeles fordelagtigt mål for industrien. At nå dette mål vil bevare den generelle kvalitet af PET-materialet og samtidig opfordre til genbrug.

Har genbrugsmaterialerne i jeres smoothieflasker ændret sig? Hvis ja, til hvad og hvorfor?

Vi har været pionerer i brugen af genbrugsplast til fødevarer siden 2003, da vi første gang introducerede flasker med 25% genbrugsplast (rPET). Derefter gik vi i 2007 over til 100% genbrugsplast. I 2011 blev vi nødt til at reducere indholdet til 35%, fordi kvaliteten af plasten var faldet til et punkt, hvor plasten virkede grå og skygget.

Vi vil have vores emballager til at være bæredygtige, men vi vil også have vores smoothies til at se godt ud, og derudover skal vores emballager gøre deres job. Vi ønskede at inspirere andre virksomheder til også at bruge genbrugsplast og bevise, at det kan fungere lige så godt som ny plast, men det lykkedes bare ikke.

Men vi er fast besluttede på at øge mængden af genbrugsmaterialer igen og arbejder derfor tæt sammen med vores leverandører om at udvikle nye, klarere typer af genbrugsplast. Det indbefatter, at vi skal udvikle en farvespecifikation for genbrugsplast og at der skal udvikles og implementeres nyt laser sorteringsudstyr. Den gode nyhed er, at kvaliteten er blevet forbedret, og i 2017 var det muligt for os at sætte et mål om at alle vores flasker altid vil være lavet af 30% genbrugsplast eller mere. Faktisk er alle vores små og store smoothieflasker lige nu af 50% genbrugsplast.

Men vi arbejder på resten. Genbrugsplast til fødevarer er stadig ganske nyt, og der er en lang rejse forude. I mellemtiden kan du hjælpe os ved at smide flaskerne ud i den container, der er til hård plast – nogle kommuner har dem på genbrugsstationen eller rundt omkring i byerne. På den måde er der masser af genbrugsplast, der kan bruges.

Bruger innocent PLA-emballager (majsplast)?

Vi testede brugen af PLA (polyactic acid) i vores yoghurt morgenmad kaldet thickie i 2007 – vi elskede materialet, fordi det blev lavet udelukkende fra en vedvarende ressource og fordi det kunne blive komposteret til sidst i haven. Men efterfølgende fandt vi ud af, at PLA ikke er det helt rigtige materiale for os. Selvom emballagen bliver lavet af en vedvarende ressource, bruger den ikke nogen spildmaterialer. Der er bekymringer ved at bruge fødevarer til at producere plast og brændstoffer – fordi det stjæler områder, som bør bruges til dyrkning af fødevarer, og får priserne til at stige på fødevarerne. Det er også af virkelig stor betydning for os, at vi benytter spildmaterialer, hvor det er muligt, og at afgrøder bliver dyrket ansvarligt. Derudover er der faktisk ikke så mange, som har kompostbunker i deres haver – ja, faktisk er der jo mange, der slet ikke har haver. Vores leverandører af plast har også fortalt os, at PLA flasker øger omkostningerne i deres genbrugsprocesser og i nogle tilfælde udelukker genanvendelsen af konventionel plast.

Vi har besluttet os for at bruge minimum 30% genbrugsplast i alle vores flasker. De indeholder materialer, der ellers ville være endt på lossepladsen, og flasken kan i sig selv blive genbrugt, især i England hvor der i de fleste hjem er en mulighed for at frasortere plastaffald.

Jeg troede, at vores planet var dækket af vand? Hvordan kan det være, at vi løber tør?

97% af verdens vand er faktisk saltvand. Ud af de 3% ferskvand er ¾ frosset til is, så derfor er der kun 0,75% tilbage til at drikke, vande marker og dele med dyrene, planterne og skovene. For at gøre tingene endnu værre, er efterspørgslen på ferskvand voksende (på grund af vækst i befolkninger og mere industri), adgang til vand varierer enormt fra sted til sted og igennem året. Derudover er forurening af vand et voksende problem overalt på kloden.

Så alle er ved at løbe tør for vand?

Vandmangel (altså målestokken for mængden af vand i forhold til efterspørgslen) bliver altid målt lokalt, så ja, nogle steder klarer sig bedre end andre. Men selv steder med tilpas meget regn, for eksempel Danmark skal vi passe på ikke at misbruge vores grundvand. Så husk at slukke vandet, når du børster tænder.

Hvad gør innocent ved problemet?

Som med alle andre store miljømæssige udfordringer er det et problem, vi tager meget seriøst. Tidligere har vi brugt en hel del tid på at kortlægge vores vand-fodaftryk i vores forretning, især ved at fokusere på en af vores mest sælgende opskrifter, nemlig vores jordbær og banan smoothie. Siden da har vi fokuseret på, hvordan vi kunne forbedre vores vand-fodaftryk. Det er især lykkedes i Spanien, hvor vi modtog en pris for vores vandprojekt. Du kan læse mere om det her.

Har du flere spørgsmål til vores drikke og hvordan vi laver dem? Eller måske nogle gode forslag til, hvad vi burde lave?

Så fyr en mail afsted til hej@innocentdrinks.dk. Vi glæder os til at høre fra dig.