hvad vi gør mere genereltVelkommen til en side fyldt med alle de smarte udtryk og spændende tal. Hvis du er vild med den slags, så sæt en kop te over – for nu bliver det videnskabeligt.


Klimaforandringerne er en af de største udfordringer, vi står overfor, og derfor gør vi alt, hvad vi kan, for at holde den globale opvarmning under 1,5 grad (eller sagt med andre ord: temperaturen må ikke stige mere end det). Hvis det skal lykkes, er der en hel del ting, vi skal have styr på. Her kan du se, hvad vi gør:


supply chainreducerer CO2-udledninger

Vi har sat os et mål om at blive fuldstændigt CO2-neutrale. Men ifølge nogle meget kloge videnskabsfolk* skal vi også genskabe natur og skove, hvis vi skal holde os under en global temperaturstigning på 1,5 grad. Derfor støtter vi klimaprojekter, der arbejder med CO2-kompensation og gennemfører en lang række andre miljøtiltag over hele kloden.

Men du behøver ikke at tage vores ord for gode varer. Vi samarbejder nemlig også med en organisation, der hedder South Pole, og de holder øje med, at vi ikke lover noget, vi ikke kan leve op til. 

South Pole har også sat os i kontakt med forskellige CO2-kompenserende projekter rundt omkring på jorden. Alle sammen er certificeret ud fra "Verra verified carbon standard", som du kan læse mere om her. Og hvis du savner mere læsestof, hvorfor så ikke kaste dig over de enkelte projekter længere nede på siden.

CO2 icon

det er temmeligt ambitiøst, så hvordan skal det lige ske?

I forvejen har vores kontorer i årevis kørt på strøm fra vedvarende energikilder, og vi har også bygget vores helt egen CO2-neutrale fabrik i Rotterdam. Vi kalder den Blenderen, som, ja, måske er et lidt fjollet navn, når man tænker på, hvor vigtig den er.

Derudover har vi fået Europas første 100% eldrevne tankbiler, som fragter vores juice til og fra Blenderen.

• læs mere om Blenderen

• læs mere om vores eldrevne tankbiler

electronic tonker truck

CO2-neutral i 2025

Vores CO2-neutrale appelsinjuice er det første skridt på vejen til at blive fuldstændigt CO2-neutrale. Men ifølge nogle meget kloge videnskabsfolk* skal vi også genskabe natur og skove, hvis vi skal holde os under en global temperaturstigning på 1,5 grad. Derfor støtter vi klimaprojekter, der arbejder med CO2-kompensation og gennemfører en lang række andre miljøtiltag over hele kloden.

Men du behøver ikke at tage vores ord for gode varer. Vi samarbejder nemlig også med en organisation, der hedder South Pole, og de holder øje med, at vi ikke lover noget, vi ikke kan leve op til. De har gennemgået alle vores tal, og heldigvis har de nu bekræftet, at vi kan bruge deres certifikat på vores appelsinjuice i 2022. Dermed er den officielt et "CO2-neutralt produkt".

South Pole har også sat os i kontakt med forskellige CO2-kompeserende projekter rundt omkring på jorden. Alle sammen er certificeret ud fra "Verra verified carbon standard", som du kan læse mere om her. Og hvis du savner mere læsestof, hvorfor så ikke kaste dig over de enkelte projekter længere nede på siden.

*the Intergovernmental Panel on Climate Change (soleklart, ik'?)

• Læs mere om South Pole's CO2-neutrale certifikat

• Læs mere om alle vores projekter

planet

vi går efter nuludledning i 2040

Når det inden 2030 er lykkedes os at reducere vores CO2-aftryk for hver eneste af vores drikke med 50%, vil vi inden 2040 fortsætte med at reducere vores udledninger, indtil vi kommer så tæt på nul som overhovedet muligt. Det kalder vi at nå vores nuludledningsmål.

Og vi er allerede godt i gang – vi har en flåde af eldrevne nul-udlednings tankvogne, vores fabrik i Rotterdam kører på vedvarende energi og vi har masser af andre tiltag sat iværk (plus at der er flere på vej).

net zero


en kort pause: Hvad er forskellen på at være CO2-neutral og nå nuludledningsmålet?


Gør dig klar til en yderst spændende* metafor:

* ingen garantier

Forestil dig et glas vand. Vandet repræsenterer CO2 i atmosfæren. Forestil dig nu, at der er en vandhane, som fylder glasset med endnu mere vand. Hvis vi skruer ned for vandet, reducerer vi CO2-udledningerne. Hvis vi derimod stikker en svamp ned i vandet, suger vi noget af vandet op, og sidstnævnte svarer til at kompensere vores udledninger (ved at lagre CO2 i træer, jord og lignende).

For at blive CO2-neutral skal vi suge lige så meget vand op, som der hældes i glasset.

For at nå vores nuludledningsmål derimod, skal vi helt slukke for vandet.

water

samarbejde med vores leverandører

I 2020 kom 57% af vores CO2-udledninger fra leverandørerne af vores ingredienser, og 99% kom fra resten af vores forsyningskæde. Men for mange af vores leverandører er CO2-reduktion en ny ting. Derfor har vi oprettet en Innovations Fond for vores landbrug, så vi kan hjælpe dem med at reducere deres CO2-udledninger og opfinde nye måder at gøre tingene på i branchen.

electronic tonker truck

bedre flasker

Men det handler ikke kun om vores ingredienser, vi forsøger også at opfinde nye måder at mindske indflydelsen på vores planet for vores flasker. Ved at gøre dem lettere sparer vi 2.500 tons plastik inden 2023, men det store øjeblik kommer i 2025, hvor målet er, at ingen af vores flasker må være lavet af fossile materialer. I stedet skal de laves af genbrugsmaterialer eller plantebaserede materialer (og de skal være genanvendelige).

electronic tonker truck

spreder ordet

Vi tvivler på, at vi kan gøre det alene. Jo mere alle samarbejder, jo bedre er det for planeten, så du kan roligt regne med, at vi vil skråle om klimaforandringer fra alle de bjergtoppe, vi kan finde. Du er hjertens velkommen til at skråle med. Men tag en hue på, det kan godt være lidt koldt.

spreading the word

lancering af vild med natur

Vi havde brug for en hel ekstra side for at fortælle om vild med natur, så skynd dig at surfe derhen.

logo big rewild


hva' så? nogle ubesvarede spørgsmål?


question

Det er vanskeligt at fjerne udledningen af CO2 fra visse dele af vores produktion. Indtil vi kan gå over til alternative løsninger (hvilket vi har gjort i nogle tilfælde), støtter vi projekter, som enten ikke udleder CO2 i atmosfæren eller fjerner det. Følgende lille video kan forklare det hele, hvis du er interesseret: https://youtu.be/uaqwMEltIrc 

Ved at plante og beskytte træer, hovedsagligt frugttræer i Europa. Vi samarbejder med en række organisationer på tværs af kontinentet, og mange af dem planter eller genskaber frugtplantager for at binde CO2 eller øge biodiversiteten. Nogle af dem laver endda cider, hvis du kan li' den slags.

Du fortjener helt klart en high five. Godt gået. Der er masser af måder, du kan gøre det på. Vi samarbejder med South Pole, som tilbyder CO2-kompensering. Men husk nu, at det bedste du kan gøre, er helt at undgå at udlede CO2 i første omgang.

Udover alt andet vi gør for at mindske vores CO2-udledninger, ville vi også gerne samarbejde direkte med de organisationer, der beskytter og genskaber naturlige økosystemer. Projekterne hjælper nemlig med at binde CO2, og de støtter naturen (som jo også er truet på mange måder). I det hele taget vil vi gerne opfordre så mange som muligt til at skabe større forandringer.

Vi støtter tre CO2-kompenserende projekter sammen med vores samarbejdspartner South Pole. Projekterne beskytter og genskaber skove. Træer er gode til at binde CO2 (de suger bogstaveligt talt CO2 ud af luften), så jo flere træer og sunde økosystemer, jo mere CO2 kan de binde.

Lige for tiden er plastflasker den bedste løsning til vores juice og smoothies. Plastflasker har et lavere CO2-aftryk end glas, og plast kan genanvendes igennem pantsystemet. Men vi reducerer også vores klimapåvirkning ved at gøre vores flasker lettere og ved at fjerne unødvendig emballage, hvor det kan lade sig gøre.

I 2022 samarbejder vi med South Pole om at kompensere vores CO2-udledninger. Vi har valgt tre projekter, som ikke kun arbejder på at opsuge CO2, men også støtter lokalsamfundene. Samtidig har vi valgt projekter, der er verificerede ud fra en standard (i dette tilfælde Verra).

Det kan meget vel være tilfældet, ja.

Ja, det er den.

Det gør du desværre ikke, nej.

Måske, det vil vi tænke lidt over.