en ven i nød(d)enI Filippinerne kaldes kokostræet for 'livets træ', fordi man kan bruge hele træet – fra rod til frugt – på en eller anden måde. Det gør det til en plante helt uden spild og dermed en af verdens mest bæredygtige og alsidige afgrøder (træet giver nemlig både vand, mælk og olie – og skøn skygge, hvis du befinder dig på en tropestrand).

Når det gælder kokosnødder, får vi vores fra de bedste Fair Trade-certificerede leverandører. Fair Trade beskytter landbrugene mod branchens mere lyssky sider og hjælper farmerne med at holde fast på de yngre generationer. Siden 2013 har Fair Trade-landbrug og deres arbejdere tjent 2,3 millioner dollars takket være genplantning og planteskoler, katastrofeprogrammer, spredning af afgrøder og andre projekter i lokalsamfundet.

sourching coconut


Fair Trade hjælper også, hvis der skulle lande en katastrofe på ens dørmåtte. Fair Trade-certificerede landbrug har nemlig adgang til en nødhjælpspulje, som virkelig blev nyttig, da pandemien tvang samfundet i karantæne i Luzon i Fillipperne. Det betød, at arbejderne ikke kunne komme hen til deres farme på grund af begrænsninger, eller at de ikke kunne levere kokosnødderne til videre bearbejdning. Nødhjælpspuljen hjalp landbrugene med det essentielle og holdt dem oven vande. 

Det betød, at hundredevis af arbejdere og deres familier kunne klare sig igennem den svære tid på trods af, at de ikke var garanteret arbejde. Hvis vi ikke havde betalt lidt ekstra for vores kokosnødder, ville nødhjælpen ikke have været mulig.