bugner med gode sagerAlle og enhver ved, at det er godt at spise frugt og grøntsager. De er nemlig fyldt med vigtige sager, som vitaminer, mineraler, fibre og plantenæringsstoffer – alt sammen noget der hjælper vores kroppe til at yde deres bedste. At spise (eller drikke) en regnbue af frugt og grønt vil hjælpe dig med at få en masse af disse vigtige næringstoffer med i din kost.

Vi bruger over 32 forskellige typer frugt og grønt i vores smoothies og juice, og i hver smoothie er der mindst fem forskellige slags. Her kan du læse lidt mere om, hvad naturens gode sager kan gøre for dig og hvordan de lækre sager er med til at passe på din krop.vitaminer og mineraler

Der findes 13 typer vitaminer og en hel masse mineraler, som din krop skal bruge for at fungere godt. Alle vores smoothies og juicer kombinerer disse næringsstoffer, som hjælper dig på forskellige måder. Her kan du læse lidt om de naturlige, gode sager, der er i en af vores klassikere:


Vores smoothie med jordbær og banan var en af de første opskrifter, vi lancerede, og den er stadig et hit. Ikke alene fordi den smager af sommer, men også fordi den er propfyldt med næringsstoffer som folinsyre, mangan, kalium og vitamin C. Her kan du læse mere om, hvad der sker, når den slags går på arbejde i din krop.hvordan de gavner

hvordan de gavner

hvordan folinsyre hjælper

Folinsyre bidrager til at opretholde de normale funktioner i hjernen og immunforsvaret og til dannelsen af blod. Det bidrager også til at mindske træthed og udmattelse, og det hjælper celledelingsprocessen og den normale aminosyre-syntese.

hvordan kalium hjælper

Kalium bidrager til en normal funktion af nervesystemet, musklerne og blodtrykket.

hvordan mangan hjælper

Mangan bidrager til at passe på de normale funktioner af bindevævet, vedligeholdelsen af knogler og til at opretholde et normalt energistofskifte. Det beskytter også dine celler imod oxidativt stress.

hvordan vitamin C hjælper

Vitamin C bidrager til at opretholde et normalt immunforsvar og øge optagelsen af jern, og det hjælper med at mindske træthed og udmattelse. Et glas appelsinjuice med frugtkød (150 ml) giver dig 46% af dit daglige behov for vitamin C.

Nydes som en del af en sund livsstil samt en varieret og afbalanceret kost.phytonutrienter


Hvis du gerne vil lyde lidt klog, så skal du bare tale om phytonutrienter. Phytonutrienter er navnet på en lang række naturlige planteforbindelser, som findes i frugt, grønt, bælgfrugter og fuldkorn. Der findes mere end 5.000, og de hjælper med at give planter farve, smag og duft. Lige for tiden er der masser af undersøgelser i gang for at finde ud af, hvordan de hjælper vores kroppe, men allerede nu ved vi, at de har fordele ved at være antioxidanter og anti-inflammatoriske. Sidstnævnte bidrager til at mindske visse kroniske lidelser.1

For at blive klogere fik vi nogle forskere på Aberdeen Universitet til at undersøge phytonutrienterne i vores juice og smoothies. Forskerne opdagede, at vores drikke indeholder mange forskellige slags, og at de er rigt fordelt i alle vores opskrifter. Vores smoothie med jordbær og banan havde den største spredning af phytonutrienter (inklusiv ferulasyre og klorogensyre), og vores appelsinjuice havde det højeste niveau af én type (kaldet hesperidin). Forskerne var så flinke at skrive tingene ned og udgive dem her. Ok, det er måske ikke noget, der fører til nogle Nobelpriser, men lidt interessant er det da – så sæt bare en kop te over, find din bedste lænestol frem og begynd læsningen.

1. Wang X, Ouyang YY, Liu J, Zhu MM, Zhao G, et al. (2014) Fruit and vegetable consumption and mortality from all causes, cardiovascular disease, and cancer: systematic review and dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. BMJ 349: 14.fibre


Der er en grund til, at vi har gemt denne del til slutningen. Selvom fibre er virkelig gode for os, er de ikke altid så appetitlige at gå i detaljerne med. Eller sagt med andre ord: Fibre er alle de ting, der ikke bliver fordøjet i din mave, og som spiller en vigtig rolle for at bevare en sund fordøjelse. Et højt indtag af fibre er forbundet med lavere risiko for hjertesygdomme, slagtilfælde, type 2 diabetes og tarmkræft.1

fibre podium


Desværre er vi mange, der ikke er gode nok til at få nok fibre i vores kost. Selvom vi burde spise eller drikke omkring 30 gram fibre om dagen, får de fleste voksne desværre langt mindre.

Alle vores smoothies er en naturlig kilde til fibre og giver dig 1-4 gram fibre per 150 ml. Hvis du spekulerer på, om fibrene i vores smoothies er de samme som dem i frugt og grønt, så viser det sig, at det er de. Vi tog nemlig nogle flasker med hen til Leeds Universitet og fik dem undersøgt under et mikroskop. Og fibrene er fuldstændigt magen til dem, du kan finde i hele frugter og grøntsager. Så det er jo meget godt. Hvis du gerne vil læse forskningen om fibres cellestrukturer, kan du finde den her.

 1.https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/how-to-get-more-fibre-into-your-diet